Rezumatul IBCLC Day- Ziua Consultantilor in Lactatie Certificati International

Data de 6 martie 2013 a venit cu o premiera in Romania: celebrarea Zilei Internationale a IBCLC, adica a Consultantilor in Lactatie Certificati International. Organizatorii, drd. Mihaela Nita (medic rezident pediatru, IBCLC si membru ILCA) si Oana-Mihaela Constantinescu de la Asociatia Young Initiative), au adus laolalta cadre medicale potential interesate de certificare precum si mame dornice de a afla mai multe informatii in domeniu.
Image
Conferinta a debutat cu un scurt istoric al certificarii IBCLC, dr. Mihaela Nita prezentand etapele prin care s-a ajuns la ceea ce inseamna astazi organismul ce standardizeaza profesia de consultant in lactatie. Punctul de pornire a fost in SUA, initiativa a La Leche League, pe baza careia s-a dezvoltat IBLCE (International Board of Lactation Consultant Examiners), organizatie care reglementeaza aceasta profesie. In Romania, dupa certificarea din 2012, sunt 15 consultanti in lactatie.

Image

Prelegerea doamnei Georgeta Musat, moasa, s-a concentrat pe rolurile consultantului in lactatie certificat international, ca veriga importanta in promovarea alaptarii. In Romania, participarea IBCLC la formarea echipei medicale este o provocare, intr-un cadru in care domeniul alaptarii poate sa tina de mai multe profesii, dar, in fapt, este cel mai frecvent neglijat.

Image

Doamna Sorana Muresan, presedinta Asociatiei ProMAMA, a continuat prezentand pasii prin care un aspirant la rolul de consultant in lactatie se poate certifica international si, de asemenea, a subliniat importanta conceptului Skin-to-skin printr-un studiu efectuat in cadrul maternitatilor din Romania. Echipa a realizat chiar un colaj foto cu procesul prin care un nou-nascut se ataseaza singur la sanul mamei dupa o operatie de cezariana, daca este pus imediat pe pieptul acesteia.

Image

Invitatul special al conferintei, doamna deputat Cristina Pocora, a povestit din proprie experienta cat de mult a contat pentru alaptarea propriei fiice informarea inainte de nastere si ce important ar fi fost sa poata discuta cu un consultant in lactatie certificat, pentru a depasi mai usor anumite probleme pe care le-a intampinat la inceputul perioadei de lactatie. Totodata, s-a adus in discutie un proiect de lege privind existenta obligatorie in maternitati a unor consultanti in lactatie acreditati.

Image

Dr Ilinca Tranulis, medic rezident pediatru, a prezentat din punct de vedere anatomic procesul de lactatie si de ce sintagma des intalnita in randul mamelor “N-am lapte!” este deseori nefondata. Astfel, importanta cunoasterii acestor detalii sau a cautarii unui sprijin avizat, este din nou demonstrata.

Image

Aspectele psihologice pe care alaptarea si, in general, maternitatea le trezesc in mintea unei femei au fost aduse in discutie de catre dr. Loredana Gafu, care a insistat asupra suportului moral de care are nevoie o proaspata mamica, venind cu exemple de situatii cu care s-au confruntat cateva mame. Prezentarea a vizat si rolul tatalui in acest proces sau al membrilor familiei, concluzia fiind ca depresia post-partum poate fi evitata sau mult redusa prin sustinere si informare, alaptarea insasi avand o importanta fiziologica si psihica.

dr. Mihaela Nita

Ultima prezentare, cea a dr. Mihaela Nita membru in Asociatia Bebe Bienvenu, a avut ca scop punctarea tot a unei dimensiuni psihologice si anume maternologia, stiinta care vine in intampinarea alaptarii prin apropierea mamei de copil (fizica si psihica), sustinand prima privire si conectarea profunda a acestora. De asemenea, dr. Nita a mentionat beneficiile clare ale alaptarii asupra somnului copiilor, confortului si unui echilibru nutritional si psihic.

In cadrul conferintei, s-a dezbatut foarte pe scurt subiectul constituirii in Romania a unui ONG care sa reuneasca toti consultantii in alaptare acreditati international din tara si nu numai (dupa modelul ILCA) si, mai mult, adaugarea profesiei in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR). Sunt demersuri la inceput dar cu sanse reale de reusita.

Multumiri tuturor celor care au participat precum si sustinatorilor conferintei “IBCLC Day”: Tipro si Aqua Carpatica (sponsori), Asociatia ProMAMA, Asociatia Totul pentru Tine si Copilul Tau, Clinica de alaptare (speakeri), Pronatalita, Kinetobebe, Qbebe, Urbankid, Desprecopii.com, publicatiile Mami si Mamica de azi, Superbebe, Doctorbun.ro  si Totul despre mame (parteneri media).

Multumi si catorva participanti jucausi, foarte rabdatori, beneficiarii alaptarii.

Image

Image

Ca pas urmator, organizatorii promit continuarea demersurilor de informare a mamelor in ceea ce priveste alaptarea, prin intermerdiul acestui blog dar si a altor evenimente utile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: